Analiza vode

Ljudje se premalokrat zavedamo kako pomemben vir življenja je voda in da brez nje sploh nebi mogli živeti ne mi in ne druga bitja na svetu. Čeprav zaenkrat še ne kaže, da bi lahko ostali brez nje se to lahko naredi v prihodnosti, če na to pomembno bogastvo ne bomo dobro skrbeli. Analiza vode se opravlja v laboratoriju z usposobljenimi strokovnjaki. Pitno vodo praviloma preverjajo z fizikalno kemijskimi in mikrobiološkimi parametri.filter za vodo

Analiza vode – kaj nam pove?

v njej najdem amoniak

Če je v vodi amoniak, potem je to dokaz, da je bila voda v stiku z razpadajočimi organskimi snovmi.

Natrij v vodi

Če se v vodi zazna povečana količina natrija, to pomeni, da je bilo v bližini prek, potokov, podtalnic opravljena kmetijska dejavnost, kot je gnojenje polj.

Nitriti v vodi

Če se na laboratorijskih preiskavah v vodi pokaže zaznana količina nitritia, to pomeni, da je voda močno onesnažena z felikalijami. Visoka količina nitritia je nevarna za ribe in male otroke, saj lahko ta v človeškem telesu zmanjšuje sposobnost prenašanja kisika po telesu. Sama zastrupitev pa se kaže po pomodreli barvo kože pri človeku.

Fosfati v vodi

Če so se v bližini uporabljala umetna gnojila, detergenti, pralni praški, čistila potem se bo analiza vode pokazala prisotnost fosfata.

analiza-vode

Kaj smo ugotovili z analizo vode?

S pomočjo analize vode, lahko ugotovite katere snovi vsebuje voda, katere so povišane in kdaj se sama voda močno onesnažena. Onesnažena voda slabo vpliva na naše zdravje, zato je zelo pomembno, da jo strokovnjaki v laboratorijih redno analizirajo in nam zagotavljajo zdravo življenje. Hkrati pa se z analizo vode odpravljajo težave, ki jo onesnažujejo in se voda s tem ohranja v dobrem stanju, kar nam bo zagotovilo, da jo bomo lahko uživali še veliko let. Žal pa večina ljudi še vedno nerazumno ravna z našo pitno vodo, kar seveda ni dobro za nobenega od nas. Voda je vir našega življenja in brez vode ne bi živel nihče od nas in tega se je potrebno zavedati. Dobro ravnanje z vodo nam bo zagotovilo, da bomo lahko živeli brez strahu, da bi vsa živa bitja na svetu izumrla, ker bi zmanjkalo pitne vode.

https://www.youtube.com/watch?v=y-GwdI9Moqs

Članki iz iste kategorije: