Brioni – Spoznajte najlepše kotičke Istre

Brioni so skupno ime za 14 manjših otokov, ki se nahajajo ob Hrvaški obali ali nekoliko natančneje ob obali Istre. Izmed vseh otokov sta največja Veliki in Mali Brijun, ki skupaj zavzemata površino 7,3 kvadratnega kilometra. Brioni – Spoznajte najlepše kotičke Istre Brioni se nahajajo le kakšnih 6 kilometrov od Pule, od koder jih loči Fažanski kanal. Brioni so že od nekdaj veljali za zel…

Brioni so skupno ime za 14 manjših otokov, ki se nahajajo ob Hrvaški obali ali nekoliko natančneje ob obali Istre. Izmed vseh otokov sta največja Veliki in Mali Brijun, ki skupaj zavzemata površino 7,3 kvadratnega kilometra. Brioni – Spoznajte najlepše kotičke Istre Brioni se nahajajo le kakšnih 6 kilometrov od Pule, od koder jih loči Fažanski kanal. Brioni so že od nekdaj veljali za zelo zanimive otoke, ki so grajeni iz apnenca, ter prevlečeni z debelo plastjo zemlje. So bolj ali manj ravni, na Velikem Brijuno pa se nahaja tudi manjši hribček, ki dosega 55 metrov nadmorske višine. Znana zgodovina Brionov sega vse do Rimljanov, o čemer pričajo tudi nekatere arheološke najdbe.
V preteklosti se je otok po domnevah zgodovinarjev uporabljal predvsem kot počitniška destinacija, na kateri so bile tudi zgradbe namenjene zabavi. Slednje so najverjetneje uporabljali Rimski vojaki, ki so se urili v Puli. Tudi kasneje se je otok uporabljal predvsem za sproščanje, čeprav o dejanskem stanju na otoku obstaja bore malo zapiskov. No, enega lahko najdemo z obdobja 19. stoletja, ko je Brione kupil Kuppelwieser z namenom turističnega delovanja. Pod njegovim lastništvom so Brioni dobili nekatere luksuzne objekte. V obdobju druge svetovne vojne so bili Brioni močno poškodovani in uničeni.

Danes Brioni veljajo za hrvaški Narodni park, katerega se mnogi spominjamo predvsem zaradi Josipa Broza Tita, ki je imel na teh otokih tudi svojo rezidenco. Povsem prenovljeni otoki so danes na voljo tudi turistom. Brioni – Spoznajte najlepše kotičke Istre Odlikuje jih blaga klima, ki ni prijazna le do obiskovalcev, vendar tudi do tamkajšnjega rastlinskega in živalskega sveta. Plod tega je tudi živalski vrt, ki je odprtega tipa, slednje pomeni, da se živali ne nahajajo v kletkah, vendar se prosto gibljejo. Brioni so zanimivi tako za mlade, kakor nekoliko starejše obiskovalce, saj jim nudijo obilo zabave. Ob živalskem vrtu si lahko ogledajo tudi safari ali pa se namestijo v kakšnem izmed luksuznih hotelov. Petičnežem pa so na voljo tudi različne oblike športa, med katerimi nikakor ne smemo pozabiti na jadranje in surfanje. Jadranje je tukaj še posebej prijetno, saj zaradi odprte lege tukaj nenehno pihlja, ter omogoča odlične pogoje za jadralce. Različne agencije pa obiskovalcem omogočajo tudi izposojo športne opreme, med drugim tudi jadralne.

Svoje zadovoljstvo pa bodo na Brionih našli tudi jadralci na deski. Slednjim užitke omogoča tako veter, kakor tudi morski tokovi. Zadovoljni bodo tako začetni jadralci na deski, kakor tudi tisti nekoliko spretnejši. Predvsem začetniki se bodo razveselili severnega dela Brionov, kjer je morje še nekoliko bolj mirno, s prehodom proti jugu, pa postaja tudi morje vse bolj valovito in ravno tam prihajajo na svoj račun adrenalina željni in spretni jadralci na deski. Mnoge tamkajšnje agencije ponujajo tudi tečaje, s katerimi omogočijo turistom, da se naučijo veščin jadranja na deski le v nekaj urah. Ob vseh športnih aktivnostih, pa so obiskovalcem na voljo tudi nekatere kulturne znamenitosti. Glede na velikost Brionov teh ni veliko, a jih je ravno dovolj, da zadovoljijo tudi kulture željnega obiskovalca.

Preberi več … http://www.najem-jadrnice.com/destinacije/brioni-spoznajte-najlepse-koticke-istre

Članki iz iste kategorije: