Koristni nasveti za nakup gorskega kolesa

Če se boste kdaj kot neizkušeni začetnik odločili za nakup gorskega kolesa, boste pri izbiri precej zmedeni. Na trgu so namreč na voljo številna gorska kolesa. Že pred vstopom v specializirano prodajalno s kolesi se boste morali soočiti z nekaterimi nadvse pomembnimi vprašanji. Eno od ključnih pa je zagotovo to, kateri model je pravzaprav najbolj primeren za vaše potrebe oziroma cilje.

Ko boste torej nakupovali svoje prvo gorsko kolo, je pomembno, da si pri izbiri vzamete dovolj časa. Temeljito preglejte prav vse možne modele, njihove značilnosti. Premislite torej, kateri med njimi bi najbolj ustrezal terenu, po katerem boste poganjali kolesa.

Tipi gorskih koles

Gorska kolesa se delijo na več tipov. Med seboj se razlikujejo predvsem glede na to, za kakšne terene so namenjena oziroma oblikovana. Temu je v prvi vrsti prilagojena sama geometrija okvirja in seveda še druge karakteristike.

Določena kolesa se veliko bolje obnesejo pri vzponih, druga pri spustih, tretja pa kje drugje. Ravno zato je še toliko pomembneje poznati prav vse njihove značilnosti, po katerih se lahko odlikujejo. Za lažji vzpon po hribu se na primer priporoča gorsko kolo, ki ga lahko najdete pod imenom cross country oziroma XC. Vožnja z njim v klanec je precej bolj preprosta pa tudi udobnejša.

Kakovostna gorska kolesa
Gorska kolesa se razlikujejo predvsem glede na to, za kakšne terene so namenjena.

Enduro in all-mountain gorska kolesa

Če pa obožujete predvsem dolge spuste po zahtevnejših terenih, najboljšo izbiro v tem primeru zagotovo preverjeno predstavlja polno vzmeteno gorsko kolo, ki ga najdete pod imenom Enduro. Spust z njim je lahko pravi užitek. Za vzpon pa se boste morali z njim nekoliko bolj potruditi.

Po drugi strani pa je all-mountain gorsko kolo zasnovano tako, da lahko z njim prekolesarite praktično vse predele. Predstavlja odlično kombinacijo XC in downhill kolesa. Če torej iščete kolo, ki se bo dobro odrezalo tako pri vzponih kot spustih, je tovrstni model odlična izbira.

Kako izbrati pravo gorsko kolo?

Freeride in Downhill gorska kolesa

Omenjena tipa gorskih koles sta v prvi vrsti namenjena predvsem hitrim spustom. Prav tako tudi skokom čez najrazličnejše ovire. Posledično je takšno gorsko kolo izjemno vzdržljivo ter zagotavlja nadvse učinkovito stabilnost.

Tako freeride kot downhill sta dobrodošla izbira za vse adrenalinske navdušence, ki ne uživajo samo v vožnji s kolesom, temveč od takšne aktivnosti pričakujejo mnogo več.

Bogato založena kolesarska trgovina

Ko boste natančno vedeli, kateri tip gorskega kolesa vam torej povsem ustreza, pa je čas za razmislek o tem, kje boste kolo kupili. Pri nas je k sreči precej dobro opremljenih specializiranih prodajaln s kolesi, kjer so vam na voljo še druge vrste koles. Izbirate lahko med gorskimi, mestnimi, cestnimi, hibridnimi, električnimi in še bi lahko naštevali.

Odlična novica je tudi ta, da večina priznanih ponudnikov vrhunskih koles svoje izdelke po ugodnejših cenah ponuja tudi v svojih spletnih prodajalnah. Ko se torej odločite še za najboljšega ponudnika, pa je že čas, da razmislite tudi o najboljšem proizvajalcu oziroma blagovni znamki.

Freeride in downhill gorska kolesa
Različni modeli koles, za različne namene.

JB center

Eden od finalistov najboljših koles pri nas je zagotovo tudi JB center, ki ga lahko pobliže spoznate tudi na spletu: jbcenter.si. Ponudnik vam omogoča nakup številnih vrst koles, na primer:

 • gorskih,
 • cestnih,
 • e-koles,
 • treking koles,
 • otroških,
 • rabljenih,
 • gravel.

Za piko na i pa vam je v omenjenem podjetju na voljo tudi kakovosten in cenovno dostopen servis koles. Ponudnik meni, da nikoli ni odveč poudariti, kako pomembno je, da je kolo ohranjeno v optimalni formi in kondiciji. V prodajalni pa se lahko pohvalijo tudi s pestro izbiri kvalitetne športne prehrane.

V kategoriji izdelkov športna prehrana lahko so na razpolago na primer:

 • energijske ploščice,
 • geli,
 • napitki,
 • drugi izdelki za večanje energije,
 • izdelki za regeneracijo telesa.

Ponudnik pa vam na svoji spletni strani v obliki bloga predstavlja tudi najbolj privlačne kolesarske poti.

Gorske kolesarske poti so lahko tudi privlačne.

3T Bike Exploro PRO Rival

Ena od možnosti, ki jo lahko kupite v prodajalni, je cestno kolo z oznako oziroma imenom 3T Bike Exploro PRO Rival. Kolo je zasnovano tako, da vam omogoča izjemno hitro vožnjo. Na sploh pa je označeno kot izjemno udobno ter vsestransko uporabno.

Cube Access WS

Če pa si boste pri kolesarjenju zaželeli raziskovati zlasti brezpotja, je odlična izbira gorsko kolo z oznako Cube Access WS. Njegove prestavne ročice so zasnovane tako, da je izjemno preprosto za uporabo in tako omogočajo pokrivanje širokega spektra najrazličnejših poti, tudi najbolj hribovitih ter nekoliko bolj zahtevnih. Prav vsaka vožnja z njim vam bo v največje veselje.

Najboljša izbira koles pri JB center.

Članki iz iste kategorije: