Danska – dežela mnogih otokov

Če ste veliki popotniki, potem vam Danska ne sme uiti. Zakaj? Odgovorov na to kratko vprašanje je namreč več kot zadosti. Dežela ima v prvi vrsti zelo zanimivo zunanjo podobo, ki nas prevzame že ob pogledu na zemljevid. Sestavljena je iz velikega polotoka, ki se imenuje Jutlandija, ter številnih otokov, ki jim kar ni konca. Strokovnjaki predvidevajo, da se njihovo število vrti okoli števila 500, toda samo petina je zares poseljenih. Največji otok se imenuje Zeeland in tu živi skoraj polovica vseh prebivalcev.

Lepe obale in slikovito podeželje Danske

Najbolj od vsega nas na tem koncu sveta prevzame podeželje, ki je neverjetno slikovito. Hiše po posameznih vasicah so namreč zelo pisano obarvane in so tako privlačne za mnoge obiskovalce, ki jih zelo radi ujamejo v svoje objektive. Pokrajina je zelena in rahlo nagubana, kar jo dela še posebej privlačno.

Na Dansko pa se splača iti tudi zaradi izjemno lepih obal, ki so povečini peščene. Morje se na tem koncu ogreje v poletnem času tam nekje do dobrih 20 stopinj Celzija. Za dansko obalo pa so sicer značilne zelo dolge sipine, ki so ponekod porasle s kar visoko travo. Tudi to ima svojevrsten čar, ki privlači še tako zahtevnega turista.

Obiščite glavno mesto Danske

Glavno mesto Danske je Kopenhagen, ki ima skoraj milijon in pol prebivalcev. Ko se boste nahajali v tem prečudovitem mestu, ne spreglejte Mestnega trga, parka Tivoli, znamenitih dvorcev, slavne operne hiše, hiše priljubljenega danskega pravljičarja, slovitega mostu, ki Dansko povezuje s Švedsko, živalskega vrta, tovarne Lego in še in še bi lahko naštevali.

Potepajte se po čudovitih otočkih

Še posebej pa je privlačno potepanje po otočkih. Danska je torej še posebej znana po njih. Na teh otočkih boste lahko poskušali raznovrstno hrano, med katero se bodo pojavili tudi zelo dobri sendviči, ki jih znajo izdelati samo na tem koncu sveta. Ne pozabite pa poskusiti tudi njihove skute ter jogurtov. Okusi so izjemni.

Danska je torej izjemna destinacija, ki je ne smemo zamuditi. Takoj, ko bo prva večja priložnost, si rezervirajmo dopust na tem izjemnem koncu sveta.

Članki iz iste kategorije: