Kaj dejansko je LASER?

Samo ime LASER je v bistvu sestavljenka iz začetnic, ki izhajajo iz imena Laser Amplification by Stimulated Emission of Radiation, kar pa pomeni ojačana svetloba s spodbujanim sevanjem valovanja. Laser sam po sebi ima naslednje lastnosti: majhna divergenca, velika intenziteta, koherentnost, pravilna porazdelitev intenzitete po preseku žarka in zn…

Samo ime LASER je v bistvu sestavljenka iz začetnic, ki izhajajo iz imena Laser Amplification by Stimulated Emission of Radiation, kar pa pomeni ojačana svetloba s spodbujanim sevanjem valovanja. Laser sam po sebi ima naslednje lastnosti: majhna divergenca, velika intenziteta, koherentnost, pravilna porazdelitev intenzitete po preseku žarka in značilna valovna dolžina.

Za popolno razumevanje laserskih lastnosti pa je potrebno najprej poznati naravno svetlobo.
Pred laserskim razrezom pločevine sta kraljevala plazemsko rezanje in plamenski razrez. Oba se sicer uporabljata še danes, vendar v majhnem številu.

Prvi zapisi o poskusih z laserjem segajo v šestdeseta leta prejšnjega stoletja. V osemdesetih pa je prišlo do prvega pravega laserja, kot ga poznamo danes. Dandanes obstaja veliko vrst različnih laserjev, nekateri bolj za zabavo, drugi pa imajo tudi praktično vrednost. Ogljikov-vodikov laser je na primer najbolj pomemben in najbolj razširjen v današnji industriji, saj je izredno prepričljiv v visoki kakovosti žarka, učinkovitosti, v dolgotrajni moči.

Kako laser deluje ?

Ko se laserski žarek dotakne površine kovine ali drugega materiala, se določen procent te energije odbije, druge del pa se absorbira v material in ga stali, ostali plini pa ta material odstranijo (od tod izraz ogljikov vodikov laser).

Pozitivne lastnosti laserja

Laser je boljši od plazemskega in plamenskega rezanja v marsikateri lastnosti. Ena od prednosti je izredna natančnost in prilagodljivost rezov, saj je toleranca reza minimalna in to od 0,05 do 0,1 mm. Poleg tega je izdelava zelo hitra in izguba materiala je minimalna. Tudi temperatura je pri razrezu zelo omejena, kar pa ohranja kvaliteto materiala. Vse kar zahteva laser pa je občasno menjavanje plina in šob, kar pomeni da so stroški vzdrževanja relativno nizki.

Z laserjem je možno rezanje več vrst materialov kot so aluminij, cink, baker, inox in ostalih nerjavečih pločevin. Ker je laserski razrez trenutno najbolj učinkovit in primeren, je tudi najbolj iskan med storitvami za obdelavo kovin. Vsi nadaljnji postopki imajo zato veliko verjetnost za visoko kvaliteten končni izdelek, ki pa se giblje od bele tehnike do avtomobilske industrije.

Preberi več … http://www.spletarna.si/posel/kaj-dejansko-je-laser/

Članki iz iste kategorije: