Pogosta mentalna motnja, ki je lahko zelo nevarna

depresija

Dandanes je življenje veliko bolj težavno, kot je bilo včasih. Res je, da živimo v blaginji, če se primerjamo z našimi predniki. Vendar ima to tudi svojo ceno. Veliko ljudi je zelo zaposlenih, ima zelo malo časa in ogromno številnih obveznosti. Poleg tega pa se nam v življenju pripetijo tudi različni dogodki, kot je zamenjava službe, smrt v družini, izguba partnerja in še mnogo več. Nezmožnost soočanja z izzivi, življenjskimi preizkušnjami in tragedijami pa lahko vodi do depresije, ki je zelo resno čustveno stanje. Sčasoma prične vplivati na naše počutje in tudi zmožnosti opravljanja osnovnih dejavnosti ter aktivnosti.

Depresija je lahko popolnoma normalno čustveno stanje

Psihoterapevt pomaga trpečemu posamezniku
Psihoterapevt pomaga trpečemu posamezniku osvestiti razloge za njeno ali njegovo trpljenje in je zato zelo učinkovit pri lajšanju in odpravljanju raznovrstnega trpljenja.

Vsak posameznik se na svoj način sooča z življenjskimi izzivi. Lahko pa se zgodi, da postanemo preobremenjeni z določenimi elementi v svojem življenju. Tako se počutimo, da ne zmoremo več oziroma ne vemo, kaj nam je storiti. Ob velikih življenjskih spremembah, kot je smrt ljubljene osebe, nepričakovana selitev, hitra zamenjava službe in podobno, je normalno, da čutimo depresijo do določene mere. To je naravni proces žalovanja, ki lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov. Če pa so simptomi depresije prisotni dalj časa, pa lahko nakazuje, da ima trpeč posameznik resne težave. 

Se počutite DEPRESIVNO? | depresija in kako si pomagati

Moramo se zavedati, da je žalovanje normalen čustveni odziv na določeno ali določene situacije. Pomaga se nam privaditi na novo realnost in najti moč pri premagovanju ovir. Ko pa smo depresivni, pa ne najdemo poti oziroma rešitve iz težav. To pa se kaže v izogibanju socialnih stikov, nezanimanju za stvari, ki so nas včasih veselile ter izgubi veselja do življenja.

Članki iz iste kategorije: