Prenos .si domene

Prenos domen med različnimi registrarji je v svetu upravljanja spletnih strani nekaj vsakdanjega, zato so postopki primerno urejeni, preprosti in hitri. Enako velja tudi za prenos .si domene. Razlogov za zamenjavo registrarja je več, v vsakem primeru pa velja, da pri prenosu domene ne gre pričakovati večjih težav – domena ostane aktivna, tako da da

Prenos domen med različnimi registrarji je v svetu upravljanja spletnih strani nekaj vsakdanjega, zato so postopki primerno urejeni, preprosti in hitri. Enako velja tudi za prenos .si domene. Razlogov za zamenjavo registrarja je več, v vsakem primeru pa velja, da pri prenosu domene ne gre pričakovati večjih težav – domena ostane aktivna, tako da daljših izpadov spletne strani ne bo, pa tudi postopek sam ni dolg.

Postopek za prenos domene k drugemu registrarju je pri nas enostaven in ne terja posebnega dela s strani lastnika domene. Ta mora le vložiti zahtevek za prenos domene in nato prenos potrditi, vse ostalo pa opravita registrarja. V določenih primerih, če je domena zaklenjena pred prenosom, mora lastnik domeno odkleniti, da lahko postopek steče. To se navadno opravi v nadzorni plošči pri registrarju, kjer je domena trenutno registrirana, če to ni mogoče pa bodo na željo lastnika za to poskrbel tudi registrar sam. Zaklep preprečuje nepooblaščen prenos domene, zato se uporaba tega mehanizma na splošno priporoča, ne smemo pa pozabiti nanj, ko želimo domeno res prenesti. Ko je domena odklenjena in je postopek sprožen, bosta vse potrebno opravila registrarja, lastnik pa mora pred zaključkom še posebej potrditi svojo namero – tudi to je enostavno, saj arnes na e-naslov lastnika domene pošlje avtomatizirano sporočilo z vsemi podatki glede prenosa, sporočilo pa vsebuje tudi povezavi za potrditev ali zavrnitev prenosa domene. Arnes po potrditvi pošlje tudi avtomatizirano potrdilno sporočilo, ki vsebuje povzetek opravljenega postopka. Če gre pri prenosu domene tudi za spremembo DNS zapisov, sledi preverjanje DNS zapisov, ki ga opravi nacionalni register. Pri tem je treba poskrbeti, da je za prenos domene in same spletne strani vse pripravljeno tudi pri ponudniku spletnega gostovanja, saj se prav v tem koraku najpogosteje pojavijo zapleti, ki lahko vodijo v izpad spletne strani.

Če se na postopek primerno pripravimo in vnaprej poskrbimo za vse potrebno, bo prenos .si domene opravljen hitro in brez kakršnih koli komplikacij. Postopek je povsem enostaven, tako da se tudi pri prvem prenosu domene ni treba bati, da bo šlo kaj narobe. Tudi v primeru kakšne napakice pa velike škode ne bo – prenos slovenskih domen je namreč brezplačen. Pazite le na to, da prenosa ne enačite s podaljšanjem – pri prenosu se veljavnost domene ne podaljša samodejno, za to se morate posebej dogovoriti z registrarjem in seveda plačati.

Preberi več … http://perun.kwa.si/spletne-strani/prenos-si-domene/

Članki iz iste kategorije: