Rižev narastek

Rižev narastek je tista sladica, ki jo večina pozna še iz zgodnjega otroštva. Načinov priprave je ogromno, saj ga lahko vsak po svoje »dodela« čisto po svojem okusu. Nekateri prisegajo na klasiko, drugi pa takšnemu narastku pred pečenjem dodajo še raznovrstno sadje. Sam postopek izdelave narastka je zelo preprost, saj riž le skuhamo v osoljenem mle…

Rižev narastek je tista sladica, ki jo večina pozna še iz zgodnjega otroštva. Načinov priprave je ogromno, saj ga lahko vsak po svoje »dodela« čisto po svojem okusu. Nekateri prisegajo na klasiko, drugi pa takšnemu narastku pred pečenjem dodajo še raznovrstno sadje. Sam postopek izdelave narastka je zelo preprost, saj riž le skuhamo v osoljenem mleku. Počakamo da se riž ohladi, ta čas pa si lahko pripravimo zmes penasto vmešanega rumenjaka in sladkorja, čemur lahko dodamo še naribano limonino lupinico. To zmes vmešamo v dobro ohlajen riž. Zdaj pa naj domišljija dela svoje. Lahko ga preprosto presipamo v pekač in ga spečemo, lahko pa se poigramo z okusi in dodamo sestavine po lastnih željah. Nekateri tako v rižev narastek dodajo rozine, jabolka, hruške ali pa katero drugo (tudi suho) sadje. Pečemo ga dokler zgornja plast ne porjavi.

Vendar rižev narastek ni nujno pripravljen le kot sladica, ampak ga lahko pripravimo tudi kot samostojno jed. Pri zelenjavnem riževem narastku namreč riž skuhamo v zmesi soljenega mleka in sladke smetane. Ko je riž kuhan znova počakamo, da se ohladi, nato pa vanj primešamo jajce, blitvo, česen, sir in peteršilj. Poljubno lahko dodamo tudi drugo zelenjavo. Celotno zmes prestavimo v pekač in pečemo skoraj celo uro na 180°C.

V kolikor želimo pripraviti rižev narastek z mesom pa riža ne kuhamo v mleku temveč v juhi. Tudi pri mesnem riževem narastku počakamo, da se riž ohladi, mu dodamo jajce, sir in po želji tudi smetano. Na olju prepražimo čebulo, ji dodamo mleto meso ter začimbe glede na lasten okus. Počakamo, da se tudi ta zmes ohladi, ji dodamo jajce, peteršilj, smetano ter po potrebi tudi namočen in ožet kruh. Na pekač najprej položimo polovico mase z rižem, nanj naložimo mesno maso in znova pokrijemo z maso, v kateri je riž. Pečemo dobre pol ure na približno 200°C, odvisno od pečice.

Preberi več … http://perun.kwa.si/kar-tako/rizev-narastek/

Članki iz iste kategorije: