Ajdova kaša

Ajdova kaša Ajda je vrsta žita, ki je pri nas eno najbolj tradicionalnih domačih živil. Pri ajdi se največ uporabljajo semena, iz katerih se z luščenjem pridobiva ajdova kaša, z mletjem pa tudi ajdova moka. Ajdovo kašo uporabljamo tako kot samostojno prilogo glavnim jedem, kot nadomestek rižu pri pripravi »ajdovih rižot«, ajdovih narastkov, palačink in…

Ajdova kaša Ajda je vrsta žita, ki je pri nas eno najbolj tradicionalnih domačih živil. Pri ajdi se največ uporabljajo semena, iz katerih se z luščenjem pridobiva ajdova kaša, z mletjem pa tudi ajdova moka. Ajdovo kašo uporabljamo tako kot samostojno prilogo glavnim jedem, kot nadomestek rižu pri pripravi »ajdovih rižot«, ajdovih narastkov, palačink in nekaterih vrstah peciva. Pomembno dejstvo je tudi, da ajda ne vsebuje glutena, zato je primeren nadomestek za tiste, ki trpijo za celiakijo (netoleranca na gluten).

 

Priprava ajdove kaše je v bistvu zelo preprosta, saj jo namreč kuhamo dokler ne postane mehka. Pri vsem ostalem nas ovira le lastna domišljija in kreativnost. Ajdovo kašo lahko pripravimo tako kot prilogo k zelenjavni omaki in mesu, pa tudi kot npr. samostojno glavno jed z gobami. Uporabimo jo lahko tudi v solati, saj solati s tem dodamo hranilno vrednost.

Več …

Preberi več … http://www.kljucne-besede.si/ajdova_kasa.html

Članki iz iste kategorije: