Avtomobilska tehnologija za absorpcijo udarcev s ceste

Oljni amortizerji za avto

Naš avtomobil je na pogled dokaj preprost stroj. V resnici pa vsebuje na stotine različnih avtodelov, ki so zadolženi za njegov pospešek, zaviranje, stabilno vožnjo ipd. Številne kritične, vendar pogosto spregledane komponente se skrivajo v avtomobilskem podvozju, kjer se dogaja več stvari hkrati. Naš jekleni konjiček mora čez ovire peljati brez težav. Obenem pa s cestišča uspešno absorbirati številne udarce in druge fizične sile, ne da bi izgubili nadzor nad vožnjo. Zato je pomembno, da se zavedamo ključnih delov za avto, ki skrbijo za brezhibno in gladko vožnjo.

Amortizerji za avto ublažijo udarce v kolesa

Glavna naloga, ki jo imajo amortizerji je stabilizacija vozila pri vožnji. Kolesa avtomobila so pod neprestanim pritiskom, saj se morajo prilagajati različnim podlagam. Pri tem pa mora biti vožnja udobna.

Amortizerji za avto ublažijo udarce v kolesa
Amortizerji za avto oziroma blažilniki vašega vozila

Lahko bi rekli, da amortizerji za avto kompenzirajo za nepravilnosti na vozišču ter tako nase prevzamejo številne sile, ko vozimo preko lukenj, ležečih policajev, bolj razgibanem terenu ipd. Ko zapeljemo čez določeno oviro, poravnajo avtomobil v prvotni položaj. Enako pa preprečujejo, da bi se vozilo pozibavalo med zaviranjem, pospeševanjem ipd.

Oljni avtomobilski amortizerji za navadna vozila

Vsako vozilo sčasoma potrebuje zamenjavo številnih delov. Pri amortizerjih za avto to ni nič drugače. Ko pride čas za menjavo, bomo hitro opazili, da obstaja več vrst. Glavni pa sta oljni in zračni. Med njimi ni večjih razlik za posameznega voznika, vendar je kljub temu dobro, če poznamo njihove prednosti.

Kako preveriti oljne in plinske amortizerje za avto

Oljni amortizerji za avto so zanesljivi in delujejo zadovoljivo za večino cestnih vozil. Napolnjeni so z oljem, ki absorbira udarce iz vzmeti. To ima učinek mehke vožnje, ko zapeljemo čez manjše ovire. Niso pa primerni za bolj razgibane ceste, saj se olje lahko pregreje. 

Plinski amortizerji so namenjeni športni in razgibani vožnji

Popolnoma odvisno od lastnika avtomobila je, katere amortizerje bo kupil, ko se stari iztrošijo. Če imamo bolj športen avtomobil ali SUV. Je priporočljiv nakup plinskih amortizerjev za avto. Veliko voznikov misli, da so napolnjeni z zrakom, vendar temu ni tako. V njih se nahaja komora, ki je napolnjena z plinastim dušikom. 

Plinski amortizerji za avto
Prednji plinski amortizerji za avto Audi A6 Quattro

Plinski avtomobilski amortizer pa vsebujejo tudi nekaj olja, saj njihov ga mehanizem potrebuje. Nudijo pa nam bolj udobno vožnjo po groben terenu, saj so bolj odzivni in lahko vsrkajo več kinetične energije.

Podvozje za avto mora biti oddaljeno od cestišča

Oddaljenost našega vozila od cestišča je pomembno. To je meritev, ki določa, koliko je podvozje za avto oddaljeno od tal. Večino proizvajalcev cestnih vozil opravi meritev brez potnikov in prtljage. Je pa res, da višino oziroma oddaljenost od tal v veliki meri določajo vzmeti za avto.

SUV-ji in terenska vozila imajo višjo oddaljenost, kot cestni avtomobili. Omogoča jim, da lažje vozijo po bolj razgibanem terenu. Večina navadnih avtomobilov pa je oddaljena od cesta približno 10-20 cm, saj več ni potrebno. 

Avtomobilsko podvozje nudi osnovo za sistem vzmetenja

Naš avtomobil uporablja različne tehnologije, ki se jih mnogo ljudi sploh ne zavedajo. Zanimivo dejstvo je, da vetrobransko steklo nudi strukturno oporo strehi. Obenem pa je ključni elementi pri sprožitvi zračnih blazin. Številne skrite tehnologije pa ima tudi avtomobilsko podvozje, saj deluje kot osnova za sistem vzmetenja.

Spodnji del našega avtomobila vsebuje ključne komponente, kot so pogonska gred, menjalnik, katalizator, izpušne cevi ipd. Na njem pa je tudi pričvrščen sistem vzmeti. To je razlog, da je zdravje spodnjega dela našega vozila izredno pomembno. Med vožnjo se nam lahko pripeti, da se za podvozje zataknejo številni predmeti, kot so veje. Priporočljivo je, da jih čim pred odstranimo, zato pa bomo potrebovali avto dvigalko. Prav nam tudi pride v primeru, da moramo na terenu zamenjati kolo z izpraznjeno gumo ipd.

Vzmetenje za avto določa njegovo višino

Višina našega avtomobila, je kot prej omenjeno, izredno pomembna. Določajo jo vzmeti, ki so nameščene na vseh štirih kolesih. Dandanes so pri cestnih vozilih najbolj pogoste vijačne vzmeti. Prepoznati jih je mogoče zelo hitro, saj imajo obliko vijaka. Prednost je ta, da zavzamejo zelo malo prostora. Uporabljajo jih tudi bolj športna in druga vozila, saj nudijo dobro oporo in absorpcijo kinetične energije. Igrajo pa tudi pomembno vlogo pri določanju višine našega vozila. Priporočljivo je, da si pri menjavi vzmeti držimo priporočil proizvajalca našega avtomobila.

Različne vrste vzmeti

Listnaste vzmeti se uporabljajo že zelo dolgo časa. Še dandanes jih je moč opaziti na številnih terenskih vozilih. Njihova največja prednost je, da ohranjajo močan stik s površino po kateri vozimo. Zato so še danes v uporabi v nekaterih terenskih vozilih. Načeloma pa so jih zamenjale bolj napredne tehnologije vzmetenja. Večini voznikov cestnih vozil so najbolj poznane vijačne vzmeti. So izredno ugodne za nakup in zdržijo leta uporabe. Slabost pa je ta, da morda ne nudijo najbolj udobne vožnje čez bolj razgiban teren.

Torzijske palice uporabljajo nekateri avtomobili, saj delujejo podobno vijačnim vzmetem. Mogoče jih je nastavljati po višini ter so na voljo za ugodno ceno. Zračno vzmetenje za avto pa uporablja najnovejšo tehnologijo. Deluje podobno plinskim amortizerjem in je izredno učinkovito.

Pomembno je, da vedno zamenjamo vzmetenje za avto z enako izvedbo, kot jo imamo. Seveda lahko opravimo tudi nadgradnjo, vendar je priporočeno, da se vnaprej pozanimamo o možnostih z izkušenim mehanikom.

Članki iz iste kategorije: