Kdo potrebuje prenosni računalnik

Od računalnikov do računalnikov

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja, je le malo ljudi imelo doma računalnik. Tisti, ki so si resen računalnik omislili med prvimi, so zanj odšteli lepe denarce, za delo z računalnikom pa je bilo potrebno imeti veliko znanja. Potem so prišla devetdeseta, ko se je z računalnikom srečalo vse več ljudi. Še posebej na delovnih mestih, proti letu 2000 pa tudi doma, saj so tudi operacijski sistemi z grafičnim vmesnikom postajali vse enostavnejši za uporabo domačega uporabnika.

prenosni računalnik

Po prehodu v novo tisočletje, so se stvari hitro pričele spreminjati. Brez računalnika ni mogel več niti otrok v šoli, niti upokojenec, ki je hotel pogledati kdaj je odprta najbližja lekarna ali vozni red mestnega avtobusa. Od doma smo pričeli plačevati položnice, rezervirati letalske vozovnice, hotele in naročati zelenjavo iz bližnje kmetije.

Ker so računalniki postajali vse manjši in cenejši, so si jih omislili tudi mnogi tisti, ki se nanje sploh ne spoznajo, da ne govorim o tem, da ne razumejo, da razmerje med kvaliteto in ceno vseeno nekaj pomeni. Računalnike so tako pričeli kupovati po sistemu »porabi manj prostora na mizi« ali »ga ima tudi sosed« ter »tam do 500 EUR vse skupaj, ker toliko je v bližnjem diskontu«. Ja, tistem, kamor hodimo po ceneni tip jogurta ter piškote, ki jih izdelujejo v vzhodni Evropi. Cenejša delovna sila pač. No, saj, tudi računalnike v glavnem izdelujejo na kitajskem, pa nas to ne moti.

Prenosni računalnik je v prvi vrsti prenosni

Tako so se cenili in v modo prihajali tudi prenosni računalniki. Logika je seveda ta, da boste za komponente, ki so manjše in trpežnejše, odšteli več denarja že samo zaradi tega dejstva. Če potrebujete še zmogljivost, boste računalnik globoko preplačali. A ker večina uporabnikov ne razume, kaj natančno pomenijo številke v tehnični specifikaciji in gledajo večinoma na ceno, so se odločali za nakupe kar tako, ker pač stane toliko, kot so imeli namen največ plačati.

Za tak denar bodo pa Kitajci že nekaj naredili, mar ne? In če se pokvari, je servis na drugem koncu mesta, v Peking ni bilo treba hoditi še nikomur. Luksuz na kvadrat in prenosni računalnik je marsikdo postavil ob bok stacionarnemu, čeprav si slednji te primerjave zares ni zaslužil. Sploh, ker se je prašil v kotu že nekaj let in v tem času so izumili že marsikaj novega.

Prenosnik ni nadomestek za stacionarni računalnik

Prenosni računalnik je torej v osnovi namenjen prenašanju. Morda iz pisarne do stadiona, kjer novinar napiše reportažo z nogometne tekme in jo takoj pošlje na uredništvo ali pa iz pisarne na sestanek, kjer si uredite pomembne zapiske ali imate predavanje in ga priključite na projektor.

Ni pa mišljeno, da boste svoj stacionarni računalnik preprosto opustili in si kupili samo prenosnega. Seveda za uporabnika, ki ga malo prižge, v glavnem pa ima ugasnjenega to niti ni tako zelo narobe, če pa mislite na njem resno delati ali ga bo otrok uporabljal za šolo in za igranje iger, potem notesnik gotovo ni prava izbira.

Članki iz iste kategorije: