Stehtajte svoj panj s čebelarsko tehtnico

Zakaj je pomembno, da svoj panj stehtate z ročno čebelarsko tehtnico ali pa naprednejšo, ki uporablja mobilno čebelarsko aplikacijo? Odgovor je zelo preprost. Tehtanje panja je odličen in nevsiljiv način spremljanja stanja vaših čebel.

Kot čebelar verjetno veste, kako pomembno je skrbno spremljanje svojih čebel. Prav tako pa je pomembno, da čebelam pustimo dovolj prostora, ki ga potrebujejo. Tako kot ljudje cenimo svojo zasebnost, tudi čebele ne prenesejo, da jim neprestano odpirate panje, še posebej, če se to dogaja vsak dan.

Čeprav je popolnoma naravno, da želite imeti vpogled v to, kako poteka proizvodnja medu v vaši čebelji družini, pa lahko neprestano odstranjevanje in pregledovanje okvirjev povzroči velik stres tako za vaše čebele kot tudi vas, čebelarje.

Spremljanje stanja čebeljega panja je ključnega pomena za uspešno čebelarjenje.

Tehtanje panja

S tehtanjem panja dobite natančno oceno o količini medu in številu čebel, ki živijo v panju. Verjetno se sprašujete, zakaj morate skrbeti za količino medu, ki ga pridelajo vaše čebele. 

Izjemno pomemben razlog za to je prezimovanje. Čebele v hladnem vremenu ne morejo biti zunaj, zato se v tem času grejejo in hranijo z medom. Glede na to, kako hude so zime in na katerem območju živite, vaše čebele potrebujejo določeno količino medu, da lahko preživijo zimo.

Če boste jeseni stehtali svoj panj, boste natančno vedeli, kakšne so zaloge medu vaših čebel. Ob njegovem morebitnem pomanjkanju jih boste morali krmiti s sirupom, da bodo na ta način lažje preživele pomlad. Tehtanje panja pa je koristno tudi v drugih letnih časih. Med tokom medu lahko vsak dan preverjate količino pridelanega medu in morda boste presenečeni nad hitrostjo teh pridnih delavk.

S postopkom tehtanja nevsiljivo ugotavljamo, kako se čebele razvijajo in kako poteka njihov razvoj skozi različna obdobja.

Če ste doživeli čebelji roj in svoj panj redno tehtate, boste na ta način dobili dober občutek o številu čebel, ki ste jih izgubili. 0,5 kg pomeni približno 3.000 čebel. Torej, tipičen 3-kilogramski paket čebel ima na primer 10.000 čebel.

Kakšni so torej različni načini tehtanja čebeljega panja? Presenetljivo je, da je komercialnih možnosti malo. Nagibanje je najlažji in najcenejši način, ki ga uporabljajo številni čebelarji.

Nagibanje

Morda se sprašujete, zakaj je nagibanje odlična metoda za tehtanje panja. Odgovor je zelo preprost. Čebelji panji so zelo težki, saj lahko velik poln panj tehta tudi do 130 kg. In če panj nagnete in merite samo eno stran naenkrat, si s tem lahko prihranite marsikatero muko.

Zato je namesto digitalne tehtnice boljša izbira čebelarska tehtnica ali trajna vzmetna kopalniška tehtnica, ki lahko preneseta večjo težo. Panj previdno nagnite na eno stran in pod njega postavite tehtnico. Enako storite tudi na drugi strani panja in če obe teži seštejete, dobite dobro predstavo o skupni teži panja.

Verjetno se sprašujete, zakaj ne morete izmeriti panja le na eni strani in vrednost pomnožiti z 2. Razlog je v tem, ker čebele v panju ne gradijo vedno simetrično, zato v tem primeru ne boste nikoli dobili pravega podatka. Tudi izmerjena teža panja ni popolnoma natančna, vendar je za večino čebelarjev ta podatek dovolj natančen.

Enak učinek dosežete tudi z dvigovanjem panja od zgoraj s pomočjo kompaktne tehtnice za prtljago ali takšne, na katere lahko obesite kovček. V tem primeru morate pritrditi vijak na obe strani zgornjega dela panja. Tako boste s pomočjo tehtnice lahko nagnili obe strani navzgor in ju stehtali. 

Sodobna tehnologija je vstopila tudi v čebelarski svet in prinesla številne inovacije, med katerimi je tudi mobilna čebelarska aplikacija.

Dvigovanje

Če si želite večje natančnosti, potem lahko tudi celoten panj dvignete na čebelarsko tehtnico. Glede na vašo moč, število satov, število čebel ter količino propolisa, satja, medu in zalege, lahko na panj pritrdite zelo trpežen trak in celoten panj dvignete na čebelarsko tehtnico.

Toda, če se ne počutite dovolj močno za dvigovanje celotnega panja, potem ga lahko odprete in vsako posamezno škatlo postavite na tehtnico. Takšen način je bolj obvladljiv in natančen, vendar to pomeni, da morate odpreti panj, s čimer lahko vznemirite čebele.

Drugi načini za tehtanje čebeljega panja

Številni čebelarji si prizadevajo razviti lažje in manj naporne metode za tehtanje panjev.

Dober primer je uporaba tehtnice za prtljago, ki je pritrjena na žico in jermenico. To pametno orodje vam omogoča, da panj odtrgate od spodnje plošče in ga nekoliko nagnete, tehtnica pa ob tem izmeri težo panja. 

Drugo orodje, ki so ga prav tako razvili čebelarji, temelji tudi na metodi nagibanja. Pod panj se vstavi leseni zatič, ki z vzvodom panj nekoliko nagne, ali se uporabi tehtnico za prtljago, ki izmeri težo.

Seveda pa obstajajo tudi druge tehnološke rešitve za težave povezane s tehtanem. Če ne želite vznemirjati čebel, je odlična rešitev mobilna aplikacija za čebele, ki omogoča enostavno in nemoteno spremljanje teže vašega panja.

Članki iz iste kategorije: