Vreme Ptuj s subpanonskimi značilnostmi

vreme ptuj

 

Kraj Ptuj leži v SV Slovenije, in sicer v središču Spodnjega Podravja na meji s Prlekijo. Za Ptuj je značilna ravninska lega in razgibana pokrajina. Nadmorska višina je 232 metrov, kar je precej nizko v primerjavi s slovenskim povprečjem. Zakaj? Ptuj namreč že leži v predelu Slovenije, kjer se počasi prične velika panonska nižina. Ravno zarad…

vreme ptuj

 

Kraj Ptuj leži v SV Slovenije, in sicer v središču Spodnjega Podravja na meji s Prlekijo. Za Ptuj je značilna ravninska lega in razgibana pokrajina. Nadmorska višina je 232 metrov, kar je precej nizko v primerjavi s slovenskim povprečjem. Zakaj? Ptuj namreč že leži v predelu Slovenije, kjer se počasi prične velika panonska nižina. Ravno zaradi tega se Ptuj ponaša s subpanonskim podnebjem. Vreme Ptuj nikakor ne pozna veliki temperaturnih nihanj. Gre za izjemno blago podnebje, ki je ugodno za kmetovanje in pridelovanje različnih poljščin.

 

Vreme Ptuj in temperature ter padavine

Kot smo že omenili, ima Ptuj subpanonske značilnosti, kar pomeni, da je povprečje letne temperature 9,4 stopinje Celzija. Večjih občutnih nihanj pravzaprav ni. Najnižje povprečne zimske temperature so okoli -1,9 stopinje Celzija. Takšne temperature zmerimo v mesecu januarju. Višek poletnih temperatur pa je navadno v mesecu juliju, in sicer okoli 19,7 stopinje Celzija (povprečje).

 

Ptuj ima seveda, tako kot večina slovenskih krajev, precej mrzle zime. Poletja so navadno izjemno vroča, kar pomeni, da jesen ostaja topla. Ravno zaradi vseh teh ugodnosti, ki jih prinaša klima, je Ptuj primeren za vinogradniška dela. Povprečje letnih padavin je 1050 mm. Največ dežja zapade v mesecu maju, juniju in juliju. Ostali meseci v letu so razmeroma suhi. Ptuj ima posebno veliko sončnih dni. Povprečje je zelo visoko, zato bi lahko rekli, da je vreme v kraju Ptuj izjemno prijazno za življenje ter kmetovanje. Vsekakor je Ptuj zaradi tega precej gosto naseljen. Vreme je prijazno in ne pozna večjih nihanj skozi leto.

Preberi več … http://www.spletarna.si/turizem/vreme-ptuj-s-subpanonskimi-znacilnostmi/

Članki iz iste kategorije: