Zaradi fotografiranja k sodniku

Fotograf Mladine mora, ker je opravljal svoje delo, k sodniku za prekrške. Ljubljana – Fotograf tednika Mladina je pred dvema tednoma v objektiv ujel mladeniča, ki je pred ameriškim veleposlaništvom v Ljubljani obesil doma narejeno ameriško zastavo s kljukastim križem. Ker je fotograf opravljal svoje poklicno delo, pa bo moral kmalu pred – s

Fotograf Mladine mora, ker je opravljal svoje delo, k sodniku za prekrške. Ljubljana – Fotograf tednika Mladina je pred dvema tednoma v objektiv ujel mladeniča, ki je pred ameriškim veleposlaništvom v Ljubljani obesil doma narejeno ameriško zastavo s kljukastim križem. Ker je fotograf opravljal svoje poklicno delo, pa bo moral kmalu pred – sodnika za prekrške. Policisti so namreč ugotovili, da je kalil javni red in mir.

Nekaj dni po dogodku so Mladinini novinarji v časnikih opazili vest, da je policija k sodniku za prekrške napotila 27-letnega ljubljančana zaradi kršitve zakona o prekrških zoper javni red in mir. Kot so nam pojasnili na Mladini, se je, kot tudi drugi novinarji, še nekaj časa zadrževal na kraju dogodka, ker ga je pač zanimalo, kaj se bo zgodilo. Medtem ko je opravljal svoje fotoreportersko delo, je k njemu pristopila policistka in zahtevala osebni dokument. »Škafar ji je ob tem, ko je pokazal vozniško dovoljenje, pokazal tudi Mladinino novinarsko izkaznico, tako da ji je bilo jasno, da ima opravka z reporterjem,« pojasnujejo.

Ko so prebrali vest, so na Mladini ugotovili, da ne more biti dvoma, da gre za njihovega fotografa. S PU Ljubljana so namreč sporočili, da so z ogledom kraja in zbiranjem obvestil ugotovili, da je bilo na ograjo izobešeno platno z narisano simbolično ameriško zastavo, na kateri je bil narisan kljukasti križ. »Na kraju so policisti izsledili skupino oseb. Zaradi kršitve zakona o prekrških zoper javni red in mir bodo policisti zoper 27-letnega I. Š. in 25-letnega J. E., oba iz Ljubljane, podali predlog za uvedbo postopka o prekršku pri sodniku za prekrške,« so nekaj dni po dogodku sporočili iz PU Ljubljana.

Tu pa se začne zgodba zapletati. Ni namreč jasno, s čim je  kalil javni red in mir, tega pa na PU Ljubljana včeraj niso znali natančno pojasniti. Dejali so le, da gre za kršitev 10. člena tega zakona oziroma njegove 1. točke, ki med drugim sankcionira – do 60 dni zapora – vedenje na posebeno drzen, nesramen ali žaljiv način. Da bi se fotograf tako obnašal do policistov, so nam na PU odločno zanikali in potrdili, da je prekršek povezan z obešanjem zastave. Kako, niso pojasnjevali. Toda Škafar zastave ni obešal, temveč mladenič, ki ga policisti niso ujeli, kar je posnela Pop TV in tudi objavila. V uredništvu Pop TV so nam pojasnili, da  z obešanjem zastave ni imel nič, saj je tako kot oni le novinarsko spremljal dogodek.

»Po mojem mnenju so se, ker niso ujeli tistega človeka, odločili, da je prijava enega izmed nas, ki smo opazovali dogodek, priročen dokaz, da opravljajo svoje delo, in se tako oprali. Do policistov pa sem se vedel več kot korektno,« je za Delo povedal fotograf. Kaj se torej dogaja na PU Ljubljana, saj normalne razlage za njihovo početje v tem primeru namreč ni mogoče najti? »Gre za poskus kriminalizacije reporterskega dela,« je prepričan novinarski kolega.

Preberi več … http://www.kljucne-besede.si/zaradi_fotografiranja_k_sodniku.html

Članki iz iste kategorije: