3 zapovedi uspešnega hujšanja

Uspešno hujšanje združuje kombinacijo treh ali več dejavnikov, ki se med seboj prepletajo in sledijo zdravemu življenjskemu slogu. Oblikovanje popolne postave je tako plod učinkovitega nadzora nad telesno težo in postopno ter zdravo izgubo telesne mase.

Da bi se lahko znebili odvečnih kilogramov in dosegli vitko linijo je potrebno slediti pravilni kombinaciji prehrane oziroma diete, ki odgovarja telesu, telesne vadbe, spalnih navad in zadostnega vnosa tekočine. Če se tudi vi sprašujete, kako shujšati na zdrav način, vam v nadaljevanju predstavljamo tri zapovedi, ki vam bodo pomagale pri oblikovanju popolnega telesa.

Kako se znebiti odvečnih kilogramov s pravilno prehrano?

Ko govorimo o dietah za hujšanje, pravzaprav mislimo na zdravo, uravnoteženo in s hranili polno prehrano. To pomeni, da diete niso namenjene stradanju, temveč pravilni razporeditvi obrokov in izbiri hrane, ki dobro vpliva na telo in metabolizem. Zdravo prehranjevanje tako zajema šest manjših obrokov na dan, zato, da lahko v času med obroki pokurite kalorije in hkrati niste ves čas lačni. Popolna postava je lažje dosegljiva, če boste upoštevali naslednja pravila pri prehranjevanju:

  • Jejte veliko zelenjave in sadja
  • Uživajte ogljikove hidrate z nizkim glikemičnim indeksom
  • Obroki naj vsebujejo živila, ki so bogata z beljakovinami
  • Omejite pitje alkohola, saj ima le-ta veliko kalorij
  • Ne preskakujte zajtrka
  • Načrtujte obroke in sestavite jedilnik za cel dan ali cel teden vnaprej

Kako izgubiti telesno težo s pravilno vadbo?

Poleg zdravega načina prehranjevanja je za izgubo telesne mase in predvsem za hujšanje v trebuh pomembna tudi telesna vadba, ki izgrajuje mišično maso ter pospešuje delovanje metabolizma, zato da lahko lažje pokurite kalorije. Fizično aktivnost lahko dopolnjujete in kombinirate z različnimi vrstami vadb, pri čemer vsaka vpliva na določen del telesa.

Redno izvajajte vaje
  • Aerobne in vzdržljivostne vaje: hitra hoja, tek, ples
  • Treningi za moč: dvigovanje uteži, vaje z uporabo lastne telesne teže
  • Vaje za določen del telesa: vaje za trebuh, vaje za zadnjico in stegna
  • Vadbe za prožnost in gibčnost telesa

Vpliv spanja in tekočine na uravnavanje telesne teže

Poskrbite, da boste čez dan pili dovolj tekočine. Sicer tekočino lahko dobite v telo tudi ob hrani, vendar je pri tem najbolj pomembna prav navadna voda, ki je hkrati tudi zaviralec apetita. To pomeni, da se vam lahko včasih zdi, da ste lačni, a dejansko je telo dehidrirano in potrebuje vodo. Voda prav tako pomaga pri odstranjevanju toksinov iz telesa. Povečan vnos tekočine pa je pomemben predvsem pri telesni vadbi.

Pijte veliko vode!

Številne študije pa so pokazale, da je nezadosten spanec lahko povezan s povečanjem telesne teže in debelostjo, tako pri odraslih kot pri otrocih. Zdravo hujšanje je za vaše telo enostavnejše in bolj učinkovito, če spite dovolj, zato da si telo lahko odpočije. Namreč, če ste neprespani, boste prej posegli po nezdravih prigrizkih, polnih sladkorja in kalorij. Slab spanec pa na drugi strani vpliva tudi na zmanjšano hitrost pri presnavljanju hrane.

Če si želite izvedeti več o oblikovanju popolne postave in zdravemu hujšanju, lahko obiščete spletno stran www.popolnapostava.com, kjer so strokovnjaki za vas pripravili različne programe prehrane in vadbe. Tu lahko odkrijete tudi formulo popolne postave, ki vam bo pomagala pri izgubi odvečnih kilogramov.

Članki iz iste kategorije: