Web hosting – kaj določa ceno storitve?

Preden se podamo v raziskovanje cen, najprej odgovorimo na vprašanje, kaj web hosting sploh je. Gre za spletno gostovanje, za kar se pogosto uporablja kar angleški izraz, zato bomo tega uporabljali tudi v današnjem prispevku.

Kaj torej pridobi nekdo, ki se odloči za nakup web hostinga? Pridobi prostor na strežniku, nanj pa si lahko namesti datoteke in podatkovne baze, ki sestavljajo spletno stran (oz. več spletnih strani). Prav tako lahko strežniški prostor koristi za shranjevanje elektronske pošte ali kaj drugega.

Web hosting Pri storitvi je zelo pomembno, da je strežnik neprekinjeno povezan v svetovni splet, saj danes prav vsak naročnik zahteva, da je njegova spletna stran ves čas dostopna. Pa tudi zamujena e-pošta lahko privede do velike poslovne škode.

Web hosting ponujajo številni ponudniki, njihove cene pa so različne. Pravzaprav lahko zapišemo, da na trgu spletnega gostovanja prihaja do kar velikih odstopanj, saj je pri nekaterih ponudnikih storitev mogoče zakupiti po izredno nizkih cenah, medtem ko je pri drugih za identično storitev potrebno odšteti precej več.

Pa gre res za povsem enako storitev? Navzven ali na spletni strani zapisano morda že, v večini primerov pa se izkaže, da gre za večje ali manjše razlike v kakovosti. Kjer je web hosting (web-hosting.si) poceni, je razlog za cenovno ugodnost največkrat »upravičen«. Težave se lahko hitro pokažejo v zanesljivosti delovanja strežnikov, pogosteje tudi v hitrosti delovanja ter odzivnosti podporne službe naročnikom.

Koliko je torej za web hosting potrebno odšteti? Poleg upoštevanja dejavnika kakovosti je cena močno odvisna tudi od oblike storitve. Poznamo namreč deljeno gostovanje (ang. shared hosting), gostovanje na virtualnem strežniku (ang. VPS hosting), na namenskem strežniku (ang. dedicated hosting) in nekaj drugih oblik. Najcenejše je deljeno gostovanje, VPS in namensko pa sta kar precej dražji storitvi.

Cena web hostinga je odvisna tudi od samega paketa gostovanja. Nekateri paketi omogočajo omejeno število domen oz. samostojnih spletnih strani, prav tako so lahko prisotne tudi druge omejitve, npr. prenos podatkov, prostor na strežniku ali drugi resursi. Logično je, da je za zmogljivejše pakete potrebno odšteti več.
Ker imajo nekateri tuji ponudniki web hosting storitve zelo veliko naročnikov, si lahko privoščijo nižje cene. Torej, pomemben dejavnik, ki določa višino ceno, predstavlja tudi izbira domačega ali tujega ponudnika. Seveda pa ni vse v ceni, pri gostovanju je namreč zelo pomembna tudi podporna služba, ki mora biti predvsem hitro odzivna. Marsikdo je za to pripravljen odšteti več denarja, če mu je podpora na voljo v slovenskem jeziku, pa še več.

 

Članki iz iste kategorije: