Zakaj brezglutenska hrana za pse?

Brezglutenska hrana za pse

V resnici bi morali vsi lastniki živali hrano zanje izbirati na takšen način, kot jo izbirajo zase. To navadno seveda pomeni kakovostno in za zdravje koristno. Za bolj varno pa tudi bolj zdravo hrano za pse naj bi veljala torej tako imenovana brezglutenska hrana za pse. To pa nikakor ne smete enačiti z izrazom hrana brez žit. Žita, kot sta ječmen in pšenica, namreč ravno tako vključujeta gluten. Po drugi strani pa je kar nekaj žit, ki glutena ne vključujejo. To so na primer ajda, proso, rjavi riž, koruza, oves.

To, da naj bi bila brezglutenska hrana za pse bolj zdrava in varnejša izbira, vam seveda vedo povedati tudi strokovnjaki. Pred tem pa bi moral prav vsak dobro razumeti in vedeti, kaj gluten je oziroma kaj v resnici predstavlja.

Beljakovinska struktura rastlinskega izvora

Gluten pravzaprav predstavlja beljakovinsko strukturo, ki je rastlinskega izvora. Nanaša se torej na različne vrste beljakovin, ki jih denimo lahko najdemo v pšenici, ječmenu in rži.

Brezglutenska hrana za pse
Brezglutenska hrana za pse poskrbi da je črevesna stena bolj prepustna

Dejstvo je, da so glutenski proteini lahko zelo dobro odporni na prebavne encime. Njihova naloga pa je, da v prebavnem traktu skrbijo za razgradnjo beljakovin. Gluten torej poskrbi, da je črevesna stena bolj prepustna. V takšni situacijo pa je govora o tako imenovanem sindromu puščajočega črevesja. Če je pregrada v črevesju prebrojena, lahko čisto vse nezaželene snovi prehajajo v obtok – tudi gluten.

Žita v hrani za pse

Strokovnjaki so mnenja, da se žitom v hrani za pse ne bi smeli povsem izogniti. Najpomembneje je, da kot lastnik psa temeljito preverite vse izbrane grane in se vanje nekoliko bolj poglobite. Treba je pretehtati več dejavnikov, in ne samo zgolj to, ali pasja hrana vsebuje žita ali ne.

Ali lahko psi jedo žitarice?

Članki iz iste kategorije: