Digitalna televizija

Kljub omenjenim naporom je bila na dan prehoda skoraj petina Whitehavenovih gospodinjstev še vedno brez ustreznih digitalnih televizorjev ali sprejemnikov (set-top boksov). Prodajalci v lokalnih trgovinah z hišno elektroniko so novinarjem poročali o številnih zbeganih kupcih, ki so bili prepričani, da si morajo do konca meseca omisliti nove televizijske sprejemnike (in ne le ustreznih digitalnih odkodirnikov, kar so poudarjali v kampanji). Na BBC so prejemali zaskrbljene klice gledalcev, zakaj jim drugi program že ves dan ne deluje, ankete pa so kazale, da je velika večina Britancev zelo slabo seznanjena z digitalnim prehodom. Nekaj zmede so dodali tudi trgovci, ki so izkoriščali nevednost kupcev za pospešeno prodajo novih (ploskih) televizorjev, in ponudniki plačljive >televizije (predvsem Sky), ki so obljubljali »zanesljivo delovanje preizkušenih rešitev« namesto »negotovega digitalnega prehoda«.

Prebivalci Whitehavena so imeli največ pripomb k nepričakovanim stroškom, saj so bili do brezplačnih digitalnih sprejemnikov upravičeni samo brezposelni, starejši od 75 let in nekatere druge družbene skupine. Čeprav so cene osnovnih sprejemnikov že padle pod 50 evrov, vsak analogni televizor potrebuje lasten sprejemnik, zato lahko cena digitalnega prehoda v praksi hitro naraste na nekaj evrskih stotakov – sploh za lastnike manjših družinskih hotelov, ki morajo s sprejemniki opremiti tudi vse sobe za goste. Radijski novinarji, ki so se na »digitalno sredo« pogovarjali z meščani, so tako izvedeli, da sogovorniki niso preveč navdušeni nad neprostovoljnim financiranjem vladnega digitalnega projekta. Prednosti digitalizacije (večja kakovost zvoka in slike, večja izbira programov) niso omilile občutka, da gre za vladno kaprico, pri kateri niso imeli nobene možnosti izbire ali soodločanja. Nekateri sogovorniki so celo zatrdili, da bodo pač živeli brez televizije, če jim bodo stari analogni sprejemniki konec meseca zares prenehali prenašati program.

Čeprav je tehnični del Whitehavenovega digitalnega prehoda doslej potekal gladko, so se lahko predstavniki Digital UK tudi v resnici prepričali, da digitalni prehod ni zgolj tehnološki projekt, temveč vključuje številne družbene, gospodarske in kulturne dejavnike. Zato bodo morali ugotoviti, zakaj je nekatere prebivalce malega mesteca v sredo zjutraj presenetil prazen zaslon namesto BBC2 – kljub intenzivni nekajmesečni oglaševalski kampanji, načrtnim vključevanjem lokalnih skupnosti in izdatni medijski podpori. Predvsem pa premisliti, kako se v prihodnosti izogniti novim, resnejšim zapletom, ko bodo digitalni prehod izvedli v prvih britanskih velemestih.

Članki iz iste kategorije: