Gumi preproge

O preprogah oziroma o avtomobilskih predpražnikih sem začel prvič intenzivneje razmišljati, ko sem pred nekaj leti postal ponosen lastnik novega jeklenega konjička. Takrat sem našel nekaj uporabnih informacij o vrstah preprog, nekatere izmed njih pa sem se sedaj po debati o preprogah s prijatelji odločil tudi povzeti in zapisati.avto-preproga

Vrste preprog po materialu

Avtomobilske preproge so navadno na voljo v dveh različnih materialih. Govorimo seveda o gumi preprogah in tekstilnih preprogah. Preproge sodijo v kategorijo avtomobilske dodatne opreme. Ker so te ob nakupu avtomobila v njem že nameščene, se z vprašanjem preprog navadno začnemo ukvarjati šele, ko nas v to prisilijo določene okoliščine, in tako je bilo tudi pri meni, ko se je moja družina kmalu po nakupu avtomobila številčno povečala.

Tekstilne preproge in gumi preproge se med seboj razlikujejo v številnih lastnostih, pri čemer ima vsak material v primerjavi z drugim svoje prednosti in slabosti. Tekstilne preproge so navadno na voljo v prijetni visoki flori, opremljene so s protizdrsnim trakom, vanjo pa je navadno vtkan emblem proizvajalca ali ime avtomobilske znamke. Vsekakor te preproge v avtomobilu delujejo prefinjeno in elegantno. Na drugi strani so gumi preproge visoko trpežne preproge in imajo daljšo življenjsko dobo, lažje jih je čistiti in vzdrževati. Oboje so na voljo v različnih barvnih kombinacijah. Drugi materiali, ki se pojavljajo na trgu, so PVC različice ali celo usnjene različice preprog, slednje seveda po zasoljenih cenah.

Univerzalne preproge in preproge po meri

Univerzalne preproge je mogoče namestiti v različne modele avtomobilov. Preproge po meri bodo ustrezale le določenemu tipu avtomobila, saj so izdelane tako, da se prilegajo obliki točno določenega tipa karoserije. Večina preprog ima na svoji spodnji strani tudi majhne gibljive „tačke“, ki omogočajo boljši oprijem preproge ob stiku s podlago in so opremljene z zatiči.

Kaj o preprogah pravijo predpisi?

Tako gumi preproge kot tekstilne preproge morajo ustrezati predpisom glede varnosti. Preproga ne sme ovirati voznika pri vožnji, v nobenem primeru pa ne sme zdrzniti med pedala. Septembra 2007 je npr. Toyota menjala 55 000 kompletov gumi preprog. Razlog vpoklica je bilo tveganje, da bi se lahko preproge pomaknile naprej, se zagozdile med pedali in onemogočile gibanje zlasti pedala za plin. Drugi faktorji, ki jih je treba upoštevati pri izdelavi so trpežnost, učinkovitost, odpornost na vremenske pogoje in visoke temperature.

Faktor vzdrževanja in čistoče notranjosti avtomobila

V tej točki je nesporni zmagovalec gumi preproga. Poleti bi človek s tekstilnimi preprogami še lahko vzdrževal neko stopnjo čistoče, pozimi pa se stvari drastično spremenijo, zlasti zadaj, kjer sedijo npr. otroci. Vzdrževanje in čiščenje gumi preprog je veliko bolj enostavno in manj zamudno, pri čemer pri navzočnosti majhnih otrok vsaka minuta šteje.

Končna ocena

Zaradi vzdrževanja in čistoče je gumi preproga odlična izbira za tiste z naraščajem. Nadalje so preproge po meri izdelane tako, da pokrijejo natančno določeno površino avtomobila, zato si tudi z vidika varnosti zaslužijo biti vaš prednostni izbor. Vsekakor pa bodo primerne preproge pripomogle k pozitivnemu estetskemu vtisu potnikov, ko bodo ti sedli v vaš jekleni konjiček.

Članki iz iste kategorije: