Ženska neplodnost je vse pogostejša

Izračun plodni dni lahko reši veliko težav

Včasih sploh ni težava neplodnost, vendar se ženska ne zaveda svojih plodnih dni. To je tako rečeno »okno priložnosti« v menstrualnem ciklu, ko je nosečnost možna. 

Najbolj ugoden čas traja samo nekaj dni, zato je izračun plodnih dni zelo pomemben. Proces ovulacije se zgodi, ko se zrelo jajčece spusti iz jajčnikov, ter nato potuje po jajcevodu, kjer se ga lahko oplodi. Raziskave so pokazale, da so najboljši plodni dnevi tik pred ovulacijo. Bolj natančno so 3-je dnevi pred in dan ovulacije idealen čas, da ženska zanosi. 

Ko mine to obdobje, ženska postane do naslednjega cikla neplodna, saj se jajčece ne nahaja v jajcevodu več. Pomembno je, da te podatke ne uporabljamo, če ne želimo, da pride do nosečnosti. Kontracepcija je najboljša rešitev, saj je veliko bolj sigurna.

Povprečna dolžina menstrualnega cikla

Obstaja dokaj preprosta matematična formula s katero lahko izračunamo povprečno dolžino menstrualnega cikla. Pri večino žensk ta cikel ni enakomeren in se spreminja od meseca do meseca. Povprečje lahko izračunamo tako, da štejemo dni od prvega cikla do naslednjega. 

Če vzamemo za primer generični izračun plodnih dni, bi izgledal nekako takole:

Cikel 1: 25 dni; Cikel 2: 32 dni; Cikel 3: 27 dni

Povprečje izračunamo s 25+32+27 ter seštevek delimo s tri. Tako dobimo 84:3= 28. To pomeni, da je povprečni cikel ženske 28 dni. Če ima ženska ovulacijo 14 dan, potem so idealni dnevi za zanositev od 12-14.

Nepravilnosti pri ovulaciji

Eden izmed najbolj pogostih vzrokov neplodnosti so težave z ovulacijo. To težavo lahko povzročajo reproduktivni hormoni, ki jih telo proizvaja v neprimernih količinah.

Članki iz iste kategorije: