Test jadrnice Bavaria 45 Cruiser

Jadrnice Bavaria se proizvajajo v nemškem mestecu Giebelstadt na Bavarskem. Proizvodna linija velja za eno najmodernejših v svoji panogi. Preko modernih proizvodnih metod in ekonomije obsega lahko močno znižajo proizvodne stroške in tako dosežejo zelo atraktivne cene končnih produktov. V zadnjih letih je ladjedelnica zamenjala lastništvo, prešla sk…

Jadrnice Bavaria se proizvajajo v nemškem mestecu Giebelstadt na Bavarskem. Proizvodna linija velja za eno najmodernejših v svoji panogi. Preko modernih proizvodnih metod in ekonomije obsega lahko močno znižajo proizvodne stroške in tako dosežejo zelo atraktivne cene končnih produktov. V zadnjih letih je ladjedelnica zamenjala lastništvo, prešla skozi prestrukturiranje in izšla še močnejša kot prej. Pod svoje okrilje so tudi vzeli (kupili) italjansko prestižno ladjedelnico Cantiere del Pardo, ki proizvaja jadrnice Grand Soleil in dobro uveljavljeno francosko ladjedelnico Dufour. Bavaria je bila tudi znana po dolgoletnem sodelovanju s slovenskim navtičnim birojem J&J design. Po menjavi lastništva pa so se odločili za novo pot z dobro znanim navtičnim arhitektom Brucem Farrom (med drugim je znan tudi iz Pokala Amerike).

Test jadrnice Bavaria 45 Cruiser

Bavaria 45 Cruiser je plod nove usmeritve nemške ladjedelnice, ki je nastala v sodelovanju arhitekta Bruca Farra in design studia BMW iz Kalifornije. Trup jadrnice je pod vodno linijo polni laminat nad njo pa sandwich laminat (Airex). Trup je ojačan z notranjo kompozitno mrežo, ki je v trup zlaminirana. To vse tvori izjemno močno konstrukcijo, ki zagotavlja varnost jadrnice. Kobilica je lito železna in jo je možno naročiti v dveh dolžinah. Krajša (173cm) bo primerna predvsem za čarter in družinske jadrnice, kjer udobje nizkega ugreza prevlada nad nekoliko boljšim kotom jadranja in nekaj večjo stabilnostjo. V zameno pa nas jadrnica nagradi z dostopnostjo v skoraj vsak jadranski zaliv ali marino. Druga verzija kobilice ima ugrez 210cm in jo priporočamo tistim, ki so pripravljeni žrtvovati dostop do plitvih zalivov v zameno za nekoliko boljše jadralne lastnosti. Vsekakor jo priporočamo tisti, ki bi radi veliko jadrali tudi izven jadranskega arhipelaga oz pogosto jadrajo v težjih vremenskih pogojih. Ne glede na to katero globino izberete bo jadrnica varna in zanesljiva saj je teža kobilice 3490 kg, poleg tega jadrnici veliko stabilnost daje tudi oblika trupa, ki je široka na vodni liniji. V primeru družinskega jadranja s čarter jadrnico skoraj vedno priporočamo krajši ugrez saj nekaj stopinj slabši kot jadranja v veter in nekoliko manjšo stabilnost odtehta priročnost dostopa v zalivih s plitko globimo vode. Večina najemnikov praktično ne opazi razlike med obnašanjem jadrnice s krajšo in daljšo kobilico (razen ko nasedejo v zalivu).
Paluba je velika in zato odlična za poležavanje in sončenje. Tudi kokpit je velik (tudi za to velikost jadrnice) in omogoča udobje tudi 8 osebam. Vse najnovejše Bavarije so opremljene z zložljivo krmno stopnico, ki je sedaj postala prava ploščad. V primeru Cruiser 45 je ta naravnost ogromna in ponuja nešteto možnosti. Morda je to največja prednost nove generacije Bavarij pred starejšimi. V kokpitu sta še dve krmilni kolesi, ki omogočata krmarju dober pregled nad celotno jadrnico in preneseta tudi nekaj občutka s krmilnega lista nazaj krmarju. Izjemno pomembno pa je tudi, da se zaradi dveh koles sprosti pot do krmne ploščadi, ki je sedaj dostopna brez nerodnega plezanja okoli enega velikega krmilnega kolesa.

Test jadrnice Bavaria 45 Cruiser

Na poti se Bavaria 45 Cruiser izkaže kot zelo zanesljiva in predvisljiva jadrnica. To pomeni, da je preprosta za upravljanje in odpusti marsikatero napako krmarja in posadke. Lahko je opremljena z v jambor zložljivim glavnim jadrom ali pa z bolj »športno« naravnanim sistemom z lazy jacks. Prednje jadro je vedno roll. Jadralske sposobnosti jadrnice so v skladu z njeno zasnovo in so v veliki meri odvisne od specifikacije same jadrnice (kakšno glavno jadro izberemo, izbira materiala jadr in njihova oblika, dolžina kobilice itd) in pa predvsem od znanja in sposobnosti posadke. V primeru, da je jadrnica opremljena z dobro posadko, ki zna izkoristiti potencial jadrnice bo Bavaria 45 Cruiser povsem primerljiva z njenimi tekmicami oz bo skoraj vedno v ospredju. Poudarili bi še, da je očitno arhitekt Bruce Farr opravil izjemno dobro delo pri načrtovanju trupa, saj je jadrnica stabilna in v dovolj močnem vetru (kljub vsemu tehta skoraj 13 ton) praktično ena od hitrejših jadrnic na tržišču (v svojem razredu).

Test jadrnice Bavaria 45 Cruiser

V primeru čarter najema za družinsko popotovanje bi spet priporočili izbiro jadrnice z zložljivim (roll) glavnim jadrom, saj omogoča upravljanje jadrnice že samo dvema osebama. Ostali pa lahko samo uživajo… Pomembna je tudi izbira zanesljivega motorja. Bavarija se zanaša na švedskega proizvajalca Volvo-Penta, ki je vrhunski proizvajalec navtičnih motorjev. Možno je naročiti 55 konjski ali 75 konjski agregat. V vsakem primeru je izbira dobra, saj je že šibkejši motor povsem dovolj močan. Če se več plujete na motor bi priporočali izbro močnejšega, ki pri potovalnih 2200 obratih omogoča kar 8 vozljev hitrosti (najvišja teoretična hitrost, ki jo omogoča vodna linija je blizu 9 vozlom). To pomeni, da boste potrebovali slabe 4 ure za pot od Splita do Visa ali še drugače od Biograda na moru do Visa boste potrebovali le dobrih 8 ur. Rezervoar za gorivo meri 210 litrov in pri potovalni hitrosti omogoča doseg okoli 300nm, kar predstavlja pot od Pirana do Dubrovnika.
Notranjost jadrnice je tudi za 45 čeveljski razred velika. Barka ima ogromen volumen, ki je dobro izkoriščen. Tovarna daje možnost tro ali štiri kabinske različice. Obe verziji sta dobro domišljeni razlika med obema je le v raporeditvi premca jadrnice. V trokabinski verzije je spredaj velika kabina z veliko V-posteljo, v štirikabinski različici pa sta spredaj dve kabini, ki pa vseeno omogočata udoben spanec 4 osebam.

Test jadrnice Bavaria 45 Cruiser

V vsakem primeru je spredaj še kopalnica. Vsaka kabina v zadnjem delu ima tudi svojo kopalnico, ki je sicer dosegljiva iz salona jadrnice. Kuhinja je velika in je postavljena ob levi bok jadrnice. Opremljena je z vsemi pripomočki, ki jih imajo moderne jadrnice (tudi mikrovalovna pečica) in bo zadoščala tudi za pripravo jedi za 8 člansko posadko, ki se bo posedla okoli še ravno prav velike mize v salonu. Omembe vredo je še, da je jadrnica v notranjosti svetla (svetel les in veliko število oken) in zračna (praktično vsa okna se odpirajo). To bomo še posebej cenili v vročih poletnih mesecih, ko se bo dalo v jadrnici ustvariti prepih in jo na ta način ohladiti.
Bavaria 45 Cruiser je ena od tistih jadrnic, ki vse stvari naredijo dobro. Je velika a lahka za manevriranje, je hitra a ne zahtevna za vožnjo in ima ogromno notranjost. Idealna je za družine, ki si želijo več notranjega prostora, velik in udoben kokpit s krmno ploščadjo ali pa za večje družbe, ki bi si radi znižali stroške najema. V vsakem primeru boste najeli lepo, moderno, zanesljivo in hitro jadrnico s katero boste lahko tudi ali predvsem dobro jadrali in šele nato hitro motorirali.

Tehnični podatki:
Št. kabin 3/4Test jadrnice Bavaria 45 Cruiser
Dolžina 14,27m
Širina 4,35m
Dolžina trupa 13,60m
Vodna linija 12,74m
Ugrez 2,10 ali 1,73m
Teža 12.600 kgTest jadrnice Bavaria 45 Cruiser
Balast 3.490 kg
Motor Volvo Penta D2-55/D2-75
Moč 41kW-55hp/55kW-75hp
Vodni rezervoar 210 l + 150 l
Gorivo 210 l
Glavno jadro in genova 107 m2

Preberi več … http://www.najem-jadrnice.com/navtika/test-Bavaria-45-cruiser

Članki iz iste kategorije: