Kako izvesti nadzor goriva?

Nadzor goriva

Bunker Survey (nadzor goriva), poznat tudi kot Bunker Delivery Survey, Bunker Quantity Survey (BQS) ali Bunker Stem Survey je kritični del preprečevanja izgube dostave goriva.

Delo nadzornikov je da samostojno preverjajo in ugotavljajo dobavljeno in prejeto količino goriva ladje. Ti dve količini morata biti v sprejemljivi toleranci (običajno 0,5% prejete količine) in če ne, mora nadzornik raziskati vzrok odstopanja.

Nadzor goriva

Delo nadzornika za gorivo v času njegove prisotnosti, poleg sestanka pred in po prenosu goriva zahteva, da:

 1. Opravi popolno začetno merjenje vseh rezervoarjev ladje in evidentira dejansko začetno količino goriva na plovilu.
 2. Primeri dejansko količino z morebitno količino plovila in če je ugotovljeno neskladje, mora ponovno izmeriti rezervoarje plovila.
 3. Opravi popolno začetno merjenje vseh rezervoarjev in zabeleži dejansko začetno količino goriva na ladji.
 4. Prepriča se, da je oprema za vzorčenje pravilno nastavljena, da se med tankanjem izdela vzorec kapljanja goriva iz zbiralnika.
 5. Preveri ali so izpolnjeni standardni varnostni postopki za prenos goriva.
 6. Redno spremlja rezervoarje goriva med tankanjem in išče znake prisotnosti ujetega zraka.
 7. Opravi temeljito končno merjenje vseh rezervoarjev in zabeleži dejansko količino goriva, ki ostane na ladji.
 8. Opravi temeljito končno merjenje vseh rezervoarjev ladje in zabeleži dejansko količino goriva, ki je na krovu po zaključku tankanja. 
 9. Določi dobavljeno in prejeto količino goriva.
 10. Zapre in označi vzorce goriva. Oglejte si postopke vzorčenja za več podrobnosti o vzorčenju goriva.

Opozorilo

Veliko podjetij za nadzorovanje goriva prodaja tudi Detektivni Nadzor Goriva (Bunker Detective Surveys), ki naj bi določil dejansko količino goriva na krovu plovila in ga primerja z deklarirano količino plovila. Njihovi stroški za to storitev temeljijo na določenem odstotku obnovljenega goriva. Očitno, delo njihovih nadzornikov pri takih raziskavah je fizično izmeriti vse rezervoarje na ladji in zapisati dejanske količine bunkerjev na krovu v primerjavi z deklarirano količino.

Pomembno je vedeti, da NORMALNO delo nadzornikov goriva zahteva, da fizično izmerijo VSE rezervoarje ladje (in ne le določene rezervoarje) za določitev dejanske začetne količine goriva na plovilu. Zato moramo paziti s podjetji, ki prodajajo detektivni nadzor goriva kot dodatek osnovnemu nadzoru goriva.

Pravilna izbira nadzornika:

Ker ima pri postopku dostave goriva nadzornik pomembno vlogo pri preprečitvi izgube goriva, je pomembno da se zagotovi, da najdemo pravega nadzornika. Veliko primerov je bilo, ko so raziskovalci skupaj z osebjem bili vključenih v zlorabi. Ponavadi se izogibajte izbire enoosebnih podjetij ali majhnih osebij s 3 do 4 raziskovalcev. Lahko shranite do 200€, vendar razen če je bila opravljena temeljita raziskava, bo verjetnost izgube goriva veliko večja.

Tudi pri izbiri srednje velike ali ene od večjih raziskovalnih podjetij je treba preveriti naslednje točke:

 1. Usposobljenost nadzornikov: v nekaterih krajih, kot npr. Singapur, so dovoljeni samo nadzorniki z licenco. V drugih krajih je treba preveriti preteklost in izkušnje nadzornikov.
 2. Dodatno usposabljanje in nadgradnja: ali podjetje izvaja dodatno usposabljanje (poleg običajne licence ali izpostavljenosti na delovnem mestu). Nekatera podjetja se osredotočajo na nenehno nadgradnjo strokovnosti svojih nadzornikov s pomočjo programov usposabljanja osredotočenih na izmenjavo znanja, nedavne izkušnje in povratne informacije strank.
 3. Sredstva proti zlorabi: Raziskovalci se z lahkoto prepustijo zlorabi, ko se gre za velike vsote. Zato je zelo pomembno za podjetje, da uveljavi zelo močna in stroga sredstva odvračanja, da se zagotovi zanesljivost njihovih nadzornikov.
 4. Spremljanje nadzornikov: nekatera podjetja uporabljajo nenapovedano preverjanje svojih nadzornikov med raziskavo. To se vidi iz njihovih revizijskih seznamov. 
 5. Koliko nadzornikov je podjetje zaposlilo? Ali so zaposleni s polnim delovnim časom ali so zunanji sodelovalci: mnogo velikih podjetij zaposluje nekaj delavcev s polnim delovnim časom ampak se zanašajo na storitve zunanjih sodelavcev. Ti zunanji nadzorniki so v glavnem iz manjših podjetij z 1 do 4 delavcev. Zelo je pomembno, da podjetje zaposluje samo delavce s polnim delovnim časom, ker samo tako lahko zagotovijo strog nadzor nad svojimi postopki dela, strokovnost, etiko, pozorno spremljanje in odvračanje od zlorab.

Kupci goriva pogosto sodelujejo v razširjenih pogajanjih o stroških nadzora. Mnogo kupcev izbere najcenejšega razpoložljivega nadzornika in nekateri celo pustijo, da izbere enega nastopnik v njihovem imenu.

Medtem ko stroški niso merilo za določanje najboljšega kandidata, je pomembno razumeti, da lahko nekaj shranjenih evrov povzroči veliko izgubo goriva. Včasih je bolje, da sploh ne najamemo nadzornika, kot da izberemo najcenejšega, ki je lahko mojster zlorabe.

Pred izbiro nadzornega podjetja je potrebno temeljito pregledati storitve, preteklost in mnenje strank.

Članki iz iste kategorije: