Laneno seme je najboljše zdravilo za leno prebavo

Vse svoje življenje sem imela težave s prebavo – včasih nisem šla na stranišče tudi po več dni, še zlasti v študentskih časih, ko je mojo prehrano sestavljala večinoma hitra hrana, kakšen sendvič in seveda kava, na z vlakninami bogata živila in pitje vode pa sem pogosto kar pozabila. Ko sem si življenje uredila, je šlo tudi s prebavo na bolje, a kljub temu, da sem začela jesti bolj zdravo in sem se trudila, da bi se tudi redno gibala, so se še vedno občasno pojavljale težave. Vse dokler nisem našla učinkovitega sredstva, ki mi pri tem pomaga.laneno-seme
Ne, nisem se odločila za kakšne odvajalne čaje ali celo zdravila, temveč sem pričela v svoji prehrani uporabljati laneno seme. Sprva sem ga zgolj dodajala ovsenim kosmičem in drugim žitaricam za zajtrk, nato sem si z njim večkrat posula solato ali ga samostojno vmešala v jogurt ali skuto. In ugotovila sem, da laneno seme očitno pomaga – medtem ko mi na primer namočene suhe slive niso kaj prida (poleg tega, da mi razmočene slive tudi na pogled in po okusu niso bile pretirano všeč).
Laneno seme sem pričela dodajati najrazličnejšim jedem in sem ga seveda vmešala tudi v mešanico suhega sadja, oreščkov in semen, ki običajno predstavljajo mojo malico v službi. Pred kakšnim letom dni, ko sem kupovala laneno seme v trgovini Malinca, pa so me tam povprašali, ali si iz lanenega semena kdaj pripravim tudi čaj. Seveda sem takoj pobrskala po spletu in ugotovila, da je možno laneno seme dobro skuhati, nato pa prevretek odcediti in uživati v blagodejnih učinkih lanenih semen tudi v tekoči obliki. Poskusila sem in čaj mi je bil všeč – kljub temu, da sem bila najprej skeptična, kakšen bo okus. Zdi se, da sem se lanenega semena že toliko navadila.

Ker me je odkritje priprave čaja iz lanenega semena navdušilo, sem se odločila, da pogledam, ali je možno iz lanenega semena narediti še kaj okusnega. In bila sem presenečena. Če laneno seme povsem drobno zmelješ v domačem mlinčku za kavo, ga lahko uporabljaš še na več načinov – in to tako, da marsikdo sploh ne ve, da uživa lanena semena. Lahko ga daš v omake, čokoladno pecivo, iz njega narediš nadev za potico in podobno. Ja, prav potica je tista, ki vse, ki jo poskusijo najbolj navduši – nihče ne ve, iz česa je nadev, čeprav vsi pravijo, da verjetno ne gre za lešnike ali orehe, nihče pa ne ugotovi, da je glavna sestavina nadeva pravzaprav laneno seme.

Članki iz iste kategorije: